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INTERPRETATION IC 90.1-2007-20 OF 
ANSI/ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-2007/2010 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: March 7, 2013 
 
Request from:  Marty Salzberg (msalzberg@cbbld.com), Cline Bettridge Bernstein Lighting 
Design, 116 E. 27th Street, 4th Floor, New York, NY 10016.  
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2007, Section 9.4.5, regarding facade lighting. 
  
Background:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2007, Section 9.4.5, Exterior Building Lighting Power, 
that states “The total exterior lighting power allowance for all exterior building applications is 
the sum of the individual lighting power densities permitted in Table 9.4.5 for these applications 
plus an additional unrestricted allowance of 5% of that sum.” This request references 
ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2007 because ASHRAE/IES Standard 90.1-2010 has not yet 
been adopted in New York State, where my firm is located. This request seeks to clarify how the 
allowance is calculated and where the resulting allowance may be used. In the ASHRAE/IESNA 
Standard 90.1-2007, Table 9.4.5, the allowance for facade lighting is ”0.20 watts/sf or 5 watts 
per linear foot for each illuminated wall or surface.” Based on the 90.1 defined term facade area. 

 
Interpretation No.1: The allowance for each facade may be calculated by applying the 0.2 watts 
per square foot value to the facade area, regardless of the distribution of illumination on that 
facade area. 
 
Question No.1:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.1:    Yes 
 
 
Interpretation No.2: The unused portion of the allowance for each facade may not be traded to 
another facade. 
 
Question No.2:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.2:    Yes 
 
 
Interpretation No.3: The two interpretations above may also be applied to Table 9.4.3B of 
ASHRAE /IES Standard 90.1-2010 using the appropriate allowance for each lighting Zone. 
 
Question No.3:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.3:    Yes 
 
 


